Koningschieten 2015 - Schuttersgilde-eersel

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Koningschieten 2015

Actueel

Na zesennegentig jaar een immense ontlading.

Het begon allemaal rustig op deze 6de dag in juli van jaar des Heren 2015. Een dag met prachtig weer een dikke 22 graden met een lekker briesje, heel wat anders als de 30 graden van de dag ervoor en het drukkende zwoele van de dag erna. Iets na half tien komt onze afgaande Koning aan, en wordt zijn prachtig nieuwe Koningsschild door de aanwezige gildebroeders en gildezusters bewonderd en bestuit. Klokslag 10.45 is het afmars, ophalen van Burgemeester en vriendenkoning en verder richting Rosheuvel. Door ziekte was onze Pastoor er jammer genoeg niet bij.

Na het gebruikelijke protocol: welkom, regelement voorlezen, mantel ophangen, en lootjes trekken kan het schieten aanvangen. Dit jaar zijn er 6 zeer gedreven en geroutineerde kandidaten. Na de ceremoniële schoten door Burgemeester en afgaande Koning, vangt om 10.30 uur een zinderende wedstrijd aan. Geen enkel schot wordt gemist, en naarmate de wedstrijd vordert is het aantal Ooh’s en Aah’s niet van de lucht. Het is de kwaliteit van de door onze wapenmeester Toon van Woerkum gemaakte vogel, die dit geweld kan weerstaan.

Het is aan het begin van de 14de schietronde, om 11.20 uur, dat onze afgaande Koning wederom het laatste stuk van de vogel doet vallen, de ontlading was immens.

Na het 79ste schot staan intens geluk en intens verdriet voor enkele minuten zij aan zij.


Na de eedaflegging begint voor Harrie zijn 2de termijn, hij behoort hier tot een zeer select gezelschap, in 1850 schoot H Tops zich voor de 2de keer tot Koning en in 1919 heeft W Kox dit huzarenstuk herhaald.


Harrie Proficiat, maak er een mooie tweede termijn van.Even voor de statistiek, de volgorde van loting was:

Harrie Maas
Wim Noten
Arian van den Broek
Wout Louwers
Jos van den Broek
Ron Dirks

Zoeken
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu